Hoe maak jij je koffie?
Geplaatst: do dec 10, 2009 16:41
Koffie, en met name espresso, is natuurlijk een essentieel onderdeel van de Italiaanse cultuur. Het is mij nog nooit gelukt om in Italie een slechte kop koffie te bemachtigen - wellicht dat het je lukt bij een Chinees, maar daar bestel ik uit principe nooit koffie. Het is de trots van iedere Italiaan - je zet een goede koffie of je doet het niet.
Tijdens mijn laatste vakantie viel me dit weer op toen ik een perfecte espresso kreeg waar je het helemaal niet verwacht, in een piepklein miniwinkeltje dat in een hoekje ook een koffiebarretje erbij had. 30 Jaar geleden viel het me al op toen ik stage liep in Firenze en er iemand de koffiebestellingen van de collega's kwam opnemen. Hij had een speciaal adresje voor de beste koffiebonen, en haalde in het weekend voor iedereen een voorraadje. Toen werd me ook het verschil geleerd tussen een caffè basso en caffè alto, en dat je een espresso niet slokje voor slokje moet drinken en dus langzaam koud moet laten worden, maar zo warm mogelijk in een keer achterover moest slaan.
Filterkoffie en andere pogingen om zo min mogelijk koffie te gebruiken per liter water drink ik sindsdien zelden, en sinds een jaar of vijf ben ik zeer tevreden met mijn Quick espresso-apparaat met koffiemaler. Koffieboon: melange 'vraagteken', een huismelange van Simon Levelt in Delft. In Delft is de espresso van pizzeria San Marco trouwens van absolute topkwaliteit.
En hoe maak jij je koffie?

---
Eric
Tijdens mijn laatste vakantie viel me dit weer op toen ik een perfecte espresso kreeg waar je het helemaal niet verwacht, in een piepklein miniwinkeltje dat in een hoekje ook een koffiebarretje erbij had. 30 Jaar geleden viel het me al op toen ik stage liep in Firenze en er iemand de koffiebestellingen van de collega's kwam opnemen. Hij had een speciaal adresje voor de beste koffiebonen, en haalde in het weekend voor iedereen een voorraadje. Toen werd me ook het verschil geleerd tussen een caffè basso en caffè alto, en dat je een espresso niet slokje voor slokje moet drinken en dus langzaam koud moet laten worden, maar zo warm mogelijk in een keer achterover moest slaan.
Filterkoffie en andere pogingen om zo min mogelijk koffie te gebruiken per liter water drink ik sindsdien zelden, en sinds een jaar of vijf ben ik zeer tevreden met mijn Quick espresso-apparaat met koffiemaler. Koffieboon: melange 'vraagteken', een huismelange van Simon Levelt in Delft. In Delft is de espresso van pizzeria San Marco trouwens van absolute topkwaliteit.
En hoe maak jij je koffie?

---
Eric