Turbodruk, koppakkingen, Aanhaalmomenten, ...
Naar aanleiding van een 75 Turbo in de rubriek "Gespot" is er een 'dicussie' ontstaan (die bijwijlen technisch was
) over koppakkingen, cilinderkopbouten, vlakken van cilinderkoppen, turbodruk, ...
Een eminent forum-lid had het heldere idee de dicussie hier verder te zetten ... bij deze dus.
Ik heb alle relevante dingen gepoogd over te zetten via Copy/paste en wat kleine aanpassingen. Indien één van de auteurs hieronder daar wat aan wil toevoegen of verwijderen, stuur dan maar een Pb, zodat ik deze post kan aanpassen.
Basisstelling was : Is de koppakking van een Turbo gevoeliger dan dan die van een atmosferische Nord motor (die al relatief gevoelig is)?
Tja, ik weet dat de koppakking bij (atmosferische) Alfa motoren uit die periode ( tot en met de 75 en de 164) het begeeft als je de motor niet eerst laat warm worden alvorens hem in de toeren te jagen.
Dit is ook niet gezond voor de rest van het blok ... maar omdat de koppakking het meestal eerst begeeft, merk je van de schade aan de overige zaken in eerste instantie weinig ...
Koppakking kan het ook begeven omwille van andere dingen zoals heet lopen (koelingsprobleem), ...
Dus als er bij een (atmosferische) Alfa de koppakking is vervangen, moet er een alarmbel gaan rinkelen...
Let op, misschien ligt het heel anders bij de turbo motoren ... vandaar mijn vraag.
Ciao,
Op je vraag Koenraad en vooroordeel: de koppakking kan ook gewoon vervangen worden als deze oud is ofzo
de koppakking hoeft niet alleen stuk te gaan doordat je met koude motor gaat lopen jagen.
Over jagen gesproken: dat moet je op beesten doen en niet met Alfa's die zijn er om te rijden
Hadden de 1.8 Ie en Turbo's sowieso niet snel last van lekkende koppakkingen ? Zo ja, dan is het toch uitermate netjes dat deze preventief, vervangen is?
Is het verstandig een 75 Turbo te chippen zonder 'wat extra te doen' aan de koppakking?
Hadden de 1.8 Ie en Turbo's sowieso niet snel last van lekkende koppakkingen ? Zo ja, dan is het toch uitermate netjes dat deze .preventief, vervangen is?
Voor 1.8 IE's weet ik het zo niet (
zijn wel dezelfde koppen) , maar voor turbo's is dit idd een teer punt ...
deze hier had al "prijs" op 140 000 km.
Algemeen kan je wel de vraag stellen over het chippen van zo'n 75 turbo wel zo'n goed idee is gezien de zwakke koppakking en de niet al te sterke cilinderkop
-> *scheurtjes !*.
Bijv. Squadra Tuning
haalt tot 30% meer koppel bij een gelijk toerental uit zo'n turboblok. Dat wil dus zeggen dat de cilinderdruk min. 30% is gestegen en - via actie reactie - dat de cilinderkop een min. 30% hogere 'liftkracht' krijgt.
Dus wil je zorgen dat je koppakking blijft afdichten, dan zal je die kopbouten voor 30% meer moeten aantrekken ... de bouten kunnen daar misschien wel tegen (of zijn simpelweg te upgraden), maar of je cilinderkop, gezien zijn scheurgevoeligheid, dat lang gaat uithouden is wat anders ...
Of een ander type koppakking steken die tevreden is met een lagere oppervlaktedruk,
of de pakkingsvlakken een andere ruwheid geven,
of ...
kop strakker aantrekken zou ik maar niet doen....
cilinderbussen o-ringen lost het pakking probleem op.
Kende je
dit statemental?
Ik vermoed dat het over Alfa-Nord motoren gaat ... blijkbaar is de procedure waarop de kopbouten worden aangedraaid zeker zo belangrijk als het materiaal van de pakking ...
Geloof mij nu maar dat een 75 Turbo motor mega sterk is, ook koppakkingen gaan niet vaker stuk dan gemiddeld. Heb met deze blokken veel circuit kilometers gemaakt, standaard blok met aangepaste turbodruk (1.3-1.4 bar) en brandstofdruk gaat dan als de brandweer en heb nog nooit een kapot blok gehad. Het enige wat stuk gaat bij extreem gebruik is de turbocompressor zelf. Bij straatgebruik gaat het goed, bij constante extreme belasting moet je een ander type turbo monteren.
Er zijn wel speciale koppakkingen te krijgen overigens en de cilinderkop strakker aantrekken is natuurlijk niet slim bij een aluminium blok, gaat echt niet werken!
Ik snap het niet zo goed hoor, een koppakking heeft niet het eeuwige leven.
Een defecte pakkling wil niet automatisch zeggen dat dat het gevolg van een ander probleem is.
Na verloop van tijd is zo'n pakking versleten, lijkt me niet zo raar.
Haal maar eens een kop van een oude Nord af en kijk hoe de pakking eruit ziet... pakkingmateriaal veroudert ook met de jaren, vooral onder invloed van temperatuur, olie en koelvloeistof.
O-ringen kan de betere revisieboer voor je doen. Moet je ook eigenlijk wel aan een specialist overlaten.
75 Turbo is zekers een sterk blok en de koppakking is ook sterk, bij een Ford Cosworth hoef je echt niet meer als 1 bar op de standaard koppakking te gebruiken dan blaas je hem er al tussen uit. Naast de standaard turbo is het grootste probleem op de 75 Turbo het motormanagement systeem, is gewoon te ouderwets om alles goed in de gaten te kunnen houden. Het standaard blok kan makkelijk 250 pk leveren met de goede turbo en management. Heb er ook al gezien met tegen de 300 pk op een standaard blok.
.. Het standaard blok kan makkelijk 250 pk leveren met de goede turbo en management. Heb er ook al gezien met tegen de 300 pk op een standaard blok.
Waar ik naartoe wil in mijn betoog is dat je moet uitkijken met het maximaal koppel als je je koppakking wenst heel te houden.
Vermogen (Watt) = koppel (Nm) x toerental (in omw/s) x 2 x Pi
Dus je moet je de vraag stellen bij welk toerental dat vermogen van 250 of 300 PK vrijkomt ... zal waarschijnlijk een flink stuk boven de 6000 omw/min zijn...
OK, het vermogen opzich is een mooie indicatie om aan te duiden wat het blok aan kan op het vlak van thermische belasting in combinatie met mechanische vermoeiiing.
En dan wil ik best aannemen dat zo'n turbo-blok wel wat aankan ...
Snap de discussie niet, omdat je een koppakking vervangt hoeft het totaal geen slechte auto te zijn...
... leuk zo'n vermogensberekening, maar dat zegt niks over de thermische eigenschappen van je motor en de manier hoe je koppakking afdicht en het materiaal ervan verslechterd.
Discussie gaat ook nergens over Michel
30% meer aanhalen is killing!! Je trekt zo'n alu blok domweg KROM!
Ook het vlakken van alu koppen is niet zo simpel domweg vlakken want je trekt dan je lijnboring van je nokkenassen krom!
De meeste koppakkingen die gaan zijn door thermisch foute belasting, de ECU heeft een heel specifieke "veilige"modus waarbij de ontsteking zo laat gezet wordt dat de uitlaat aan de laatste centimeter nog gaat gloeien
Daarnaast gaan een hoop koppakkingen doordat motoren tijdelijk zonder koelvloeistof (lees droog) hebben gestaan... droog staan daar kan een koppakking absoluut niet tegen.
het aanhaal momenten verhaal van greg (ergens hierboven een link) is in de categorie "it works Jim".. kolder in mijn opinie!
De 75TB kan straffeloos 1,2 bar rijden met alles standaard... je zit dan op krap 200pk. Meer kan ook maar dan moet je idd meer dan alleen de chip aan gaan passen.
Toerental gaat niet echt omhoog hoor..
Turbodruk wel.
Weet een griekse 75 TB met 280 pk en 420 Nm koppel, gebruikte 155Q4 management en een Garrett GT28RS op een standaard blok.
Evo, best mogelijk ... indrukwekkende cijfers ... 420 Nm
... en zal wel standaard-blok zijn ... maar :
- Welke type en materiaal van koppakking dan? Ook standaard ?
- Welke type en materiaal van kopbouten?
Toevallig geen link naar dat Grieks project ergens ?
Idd Koenraad, ben er ook wel benieuwd naar. Vooral dat 155Q4 management....
... [Kopbouten] 30% meer aanhalen is killing!! Je trekt zo'n alu blok domweg KROM!
../..
het aanhaal momenten verhaal van greg (ergens hierboven een link) is in de categorie "it works Jim".. kolder in mijn opinie!
Andretti,
Dat krom trekken ... in welke richting dan? Gaat je krukas in een 'banaan-vorm' draaien of zijn het de cilinderbussen die banaan gaan staan?
EDIT : hier nog aan toe te voegen : Gaat het blok misschien torderen?
Mij lijkt dat verhaal van die Greg best aannemelijk, met zijn procedure staan alle kopbouten onder dezelfde spanning in
warme toestand. Zo'n Alfa blok wordt thermisch zwaarder belast aan de uitlaatzijde, alles koud aantrekken met hetzelfde koppel geeft dan in warme toestand
- een verschil tussen de in- en uitlaatzijde
- een ongekende spanning op je cilinderkop en motorblok
Ik ga eens proberen die Greg te contacteren om te achterhalen op welke inzichten hij zijn procedure heeft gebasserd...
Mij lijkt dat verhaal van die Greg best aannemelijk, met zijn procedure staan alle kopbouten onder dezelfde spanning in warme toestand. Zo'n Alfa blok wordt thermisch zwaarder belast aan de uitlaatzijde, alles koud aantrekken met hetzelfde koppel geeft dan in warme toestand
- een verschil tussen de in- en uitlaatzijde
- een ongekende spanning op je cilinderkop en motorblok
Ik ga eens proberen die Greg te contacteren om te achterhalen op welke inzichten hij zijn procedure heeft gebasserd...
Ik heb laatstelijk gewoon maar de Alfa-richtlijnen gevolgd, ga ervan uit dat die voorspanning niet voor niks is berekend.
Straks trek ik hem ook gewoon eerst 360 graden los en daarna weer op het juiste moment, zoals voorgeschreven.
Aluminium geleidt zijn warmte namelijk zo erg goed dat de gehele kop, op kleine details zoals het
oppervlak van de in- en uitlaatpoorten en verbrandingskamer zelf, dezelfde temperatuur heeft. Behalve de goede thermische geleiding van het aluminium heeft het ontwerp van de kop en de plaats van de koelvloeistofkanalen daar natuurlijk ook mee te maken.