De meeste modellen zijn van metaal (meestal zamac, en lang geleden uiteraard blik) of kunststof (vaak resin). Een enkele keer kom je nog wel eens een tinnen exemplaar tegen.
En dan is er nog glas, eventueel kristalglas. Dit drietal zag ik een tijd geleden op eBay, een 33, 75 en 164, schaal ongeveer 1:25 en behoorlijk zwaar. In de jaren '80 waren dergelijke 'modellen' nogal in. Leuk om op het bureau of in de boekenkast te zetten zonder dat je je direct zorgen moest maken over stof. Door uithollingen vanaf de onderzijde werden de vormen van het interieur en eventueel de motorruimte weergegeven. De kwaliteit was heel verschillend, sommige klopten heel goed maar ik heb ze ook wel eens in de 'Leen Bakker kwaliteit' gezien, waarbij je echt drie keer moest kijken om te zien wat het was.
Direct herkenbaar want heel erg gedetailleerd is deze gelaserde weergave van de SZ (in strikte zin geen 'model'). Hij was al in het Klaverblaadje 121 (Q1 2008) te zien op pagina 35, in de registerbijdrage van Eduard van de Beek.
Met behulp van lasertechniek zijn veranderingen in de structuur van het glas aangebracht waardoor de SZ zichtbaar wordt. Hoe het precies werkt weet ik niet maar ik ga ervan uit dat er eerst een computermodel gemaakt wordt waarin van elk puntje de coördinaten zijn vastgelegd. Daar zal waarschijnlijk heel veel denkwerk aan vooraf gaan; omdat het een doorkijkmodel is moet je je bij elk onderdeel afvragen hoe ver je wilt gaan in de detaillering. Want het is wel leuk de binnenbekleding van de portieren weer te geven, maar al te veel details belemmeren het zicht op wat er zich achter bevindt. En dan zal de laserapparatuur vermoedelijk ook nog van binnen naar buiten of van achter naar voor moeten werken om dat reeds aangebrachte veranderingen de werking van het laserlicht zouden kunnen verstoren. Als iemand hier meer van weet (in relatie tot deze modelleertechniek): post het hier.
Het lasermodel is ongeveer 1:43, en er zijn er maar 10 van gemaakt.
Van zeer transparant naar volstrekt ondoorzichtig: een (ebbe-?)houten model van de Alfetta GT:
Deze kwam ik tegen op het Alfetta-GT forum, een uniek stukje handwerk dat met eenvoudige lijnen treffend de vorm van de coupé weergeeft.