Oke ... gaan we
De meting wordt uitgevoerd op de signaaldraad Lambdasonde en de accumin.
De waardes zijn idd te hoog... Normaliter zo tussen de 0.1 en 0,7 a 0,9 V afhankelijk van de temperatuur van de sonde.
Dankzij dit hoge signaal denkt de regeleenheid dat het signaal merendeel vd tijd TE hoog=te rijk is... daardoor zal de ECU de inspuittijd gaan verkleinen om het mengsel te verarmen en zodoende een lagere Lambdaspanning te krijgen. Dit lukt niet (omdat lees verder) waardoor het mengsel zo arm afgesteld wordt dat de motor in gaat houden. Als deze situatie lang genoeg duurt gaat de ECU over het hele gebied de motor verarmen... het zogeheten "leerprogramma" zal er voor zorgen dat ook de motor in de koude situatie waarbij de Lambda nog niet actief kan zijn, te arm loopt.. Dit is merk en type afhankelijk... sommige auto's kunnen "slechts" 10-15% bijleren... sommige over de 50%... dat is veel want dat is de helft van de ingespoten hoeveelheid benzine meer of minder!!!
DE CLOU (eerst 't deel hierboven lezen he!!

)
Doordat de massa van de Lambdasensor een overgansweerstand kent ligt de spanning wat hoger dan normaal. Dit kan bv komen doordat de uitlaat slecht massa maakt, maar ook bij 5 draads sensoren doordat de massadraad slecht contact maakt. Door meten over beide draden van de sensor (zwevend meten en niet t.o.v. min accu) kan men controleren of de sensor(sonde) ok is. Daarna kan men de spanning over de massadraad van de sensor meten en in dit specifieke geval zal blijken dat daar ongeveer 0,4 Volt over staat, wat echt teveel is!
0,4-1,3 Volt gemeten geeft een gemiddelde spanning van 0,85 V wat in principe te rijk betekend...slechts de korte momenten dat de spanning echt 0,4 V is zal de regeleenheid te arm meten... 95% vd tijd te rijk...
ZO.... ruimte voor na discussie
nog eentje?????
