Uit het
Financieele Dagblad:
Horrorscenario klimaat berust op fout
KAREL BECKMAN
Het is nu warmer dan ooit in de afgelopen duizend jaar, zeggen de VN. Maar dat blijkt niet te kloppen.
AMSTERDAM - Hij heet de hockeystick-grafiek. In de wereld van het klimaatbeleid is hij beroemd. In de laatste grote klimaatrapportage van de VN, uit 2001, wordt hij prominent in beeld gebracht: op pagina 3 van de 'samenvatting', de klimaat-Bijbel voor iedereen in de beleidswereld die zich met het klimaat bezighoudt.
De grafiek, een reconstructie van het klimaat van de afgelopen duizend jaar, laat zien dat het nog nooit zo warm is geweest als nu. Hij wordt hockeystick genoemd, omdat hij eerst, van het jaar 1000 tot 1900, licht omlaag loopt, en dan, vanaf 1900, steil omhoog.
Als geen ander beeld wekt de hockeystick de indruk dat menselijke activiteiten, met name de uitstoot van broeikasgassen, die vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen, nu al verantwoordelijk zijn voor een forse stijging van de temperatuur op aarde.
De hockeystick-grafiek heeft dan ook een enorme impuls gegeven aan het Kyoto-protocol, dat de uitstoot van broeikasgassen moet gaan beperken, en dat het bedrijfsleven en consumenten wereldwijd miljarden gaat kosten. Het Centraal Planbureau schat de kosten van 'Kyoto' op 0,8% tot 4,8% van het nationaal inkomen. De Europese industrie heeft al te maken met uitstootbeperkingen en handelt sinds kort in uitstootrechten.
Er is echter één probleem met de hockeystick: hij klopt niet. Dat blijkt uit onderzoek van twee Canadese wetenschappers die als eersten de gegevens hebben gecontroleerd. Hun bevindingen worden vandaag belicht in het blad Natuurwetenschap & Techniek. Ook het KNMI bevestigt dat er bij de VN-klimaatcommissie, het IPCC, een 'rekenfout' is gemaakt. De Canadese onderzoekers, Stephen McIntyre en Ross McKitrick, concluderen dat de bedenkers van de hockeystick, drie Amerikanen, 'gegevens die niet in hun straatje passen, lichter hebben laten wegen dan gegevens die hun vooronderstelling bevestigen. Maar wij tonen aan dat het in de 15de eeuw net zo warm was als nu.'
De Canadezen noemen het ongehoord dat het IPCC, dat onderzoek vertaalt in miljarden verslindend beleid, nooit heeft laten controleren of de grafiek betrouwbaar was.
Ook klimaatonderzoeker Rob van Dorland van het KNMI vindt dit 'dubieus'. 'Het imago van het IPCC loopt hierdoor een flinke deuk op.'
Van Dorland benadrukt wel dat het onderzoek van McIntyre en McKitrick niets zegt over het toekomstige klimaat. 'De opwarming van de aarde blijft een bedreiging.'
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) nodigt de hoofdrolspelers in deze klimaatrel binnenkort uit voor een debat.
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad
Adios, JR